Sep 042016
1# Háztartászöldítés: Befőzés – Preserving

Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a konzerv és egyéb feldolgozott ételek csomagolásai adják a háztartási szemét legjavát. Így idén komolyabb figyelmet fordítok a befőzésre. A nyáron készült már cukormentes eper– , barack- és meggylekvár, megpróbáltam reprodukálni anyósom híres paradicsomszószát, és épp ma rendeltem még 10 kg paradicsomot a nekedterem.hu-ról, amit majd csak úgy befőzök, mert bizony sok paradicsomkonzervet használunk a főzéshez. A tervek között szerepel még szilvalekvár és zakuszka is, ha lesz energiám. Tavaly egyébként a zakuszka nem jött össze, viszont a már megvett alapanyagok közül a szezonálisakat (gogos paprika és padlizsán) felaprítottam, lefagyasztottam, és karácsonykor főztem be, mert akkor volt rá időm.

befőzés, preserving list cherry

Ebben a posztban nem recepteket fogok írni, mert azt találtok bőven a neten, meg a nagyi szakácskönyvében. Viszont gondoltam összefoglalom, amit az évek alatt a befőzésről megtanultam a saját bénázásaimon keresztül. Volt már szétpattant befőttesüveg, könnyekkel áztatott, megbuggyant zakuszka, bitang édes (nem erős!) chiliszósz és sok anyázás.

lekvárfőzés, preserving

Szóval, íme néhány tipp, hogy hogyan érdemes a befőzést véghezvinni:

# Cukor: nagytatám még a paszulylevest is egy evőkanál cukorral ette, és az ő receptje szerint pl. a meggyízhez kilónként 60 dkg cukor kell! Ezt egyszer főztem így, aztán soha többet, és amióta a kislányunk megszületett, elkezdtem kutatni, hogy hogyan is lehet cukor nélkül befőzni. Nagyon egyszerű, nem kell cukrot tenni a gyümölcshöz. A cukor még a tartósításhoz sem szükséges.

A meggylekvárnál a savanyú ízt édes almával kompenzáltam (8 kg meggyhez 3 kg alma).

# Tartósítószer: nem szükséges, ha megfelelően elmosod, csírátlanítod a befőttesüvegeket és a fedőket. Én mosogatógépbe dobom őket, a fedőket kézzel mosom át, majd 100 fokon “kisütöm” mindet (csírátlanítás). Törölgetni is tilos, hiszen apró száldarabka kerülhet az üvegbe, ami aztán szépen bomlásnak indul. A fedőkön még egy apró rozsdásodás se legyen.

A celofán is teljesen fölösleges, mert a mai üvegek tökéletesen zárnak.

masking tape, plum jam, pretty label
Eszközök címkézéshez

A tartóssághoz ezen kívül kell még:

 • a gyümölcsöt háromszor tessék átmosni folyó vízben
 • főzés közben nem kóstolgatjuk ám ugyanazzal a kanállal! ez itt egy dzsemlabor!
 • forrón kerüljön a cucc a befőttesüvegekbe (utóbbi viszont ne legyen tűzforró, mert így pattan el, ezt úgy is el lehet kerülni, hogy először mindegyik üvegbe egy-két kanálnyit teszel, így az üvegeknek lesz idejük észhez kapni)
 • csurig töltsd
 • fedőt rá, de gyorsan, és itt jön a saját fejlesztés: kapj fel egy munkáskesztyűt, és így tekerd rá a tetejét, majd állítsd a feje tetejére kb. 15 percre
 • dunna alá vele (azaz bugyoláld takaróba, konyharuhába, ez a száraz dunszt

8 nap alatt kiderül, hogy sikeres voltál-e, ez után teheted őket a polcra.

tomato sauce, paradicsom szósz, pretty label
Paradicsom szósz ala Zora

# Ami az órákig tartó főzést illeti: igen, van, amit sokáig kell, meg ízlés kérdése is. De a lényeg, hogy a víz elfőjön. A hab szépen lassan eltűnik, ehhez az is kell, hogy csak egy irányba kavargassuk, nem bájital ez!

A próba pedig úgy történik, hogy a fakanállal egy kicsit rácsurgatsz egy tányérra, és ha szépen lassan folyik, akkor jó. Pam the jam  2:45-nél mutatja:

Emlékszem, a második meggylekvár kísérletnél betonkeménységűre sikerült főzni a lekvárt, ami az üvegekbe töltést követően még jobban megdermedt, kanalazni nemigen, inkább kivágni lehetett a befőttesüvegekből, süteménybe azért elment.

# Verejték és könnyek: na jó, nyáron meleg van, verejték lesz, de rutinnal szépen csökkenthető (pl. ha nem főzöd napokig). Hívd át a barátaid, jó társaságban könnyebben megy minden. A zakuszka felett bőgtem, amikor a fele kárba veszett, mert annyira imádom, de tanultam belőle.

# És, ami a címkét illeti: cikkcakk olló és festőszalag. Utóbbit egy kedves barátnőm (festőfeleség) ajánlotta mindenféle címkézéshez (pl. mikor takarítottad utoljára a mosogatógépet). És azért jó, mert könnyen lejön.

Már csak azt lenne jó tudni, hogy a befőzőtölcsérből hol lehet fémet kapni. Tudja valaki?

my propmaster pretty labels
Propmester akcióban

*************************************************************************************************

Canned and processed food produces most of a household’s trash. So this year I’m focusing more on preserving food for the winter. I’ve already made sugar free strawberry jam, apricot jam, sour cherry jam and my mother-in-law’s famous tomato sauce (or something close to that), and I’m planning on preserving more tomatoes and plums. I’m not going to write recipes here, you’ll find a ton on the internet or may have your own family’s favorite. But I’m going to collect the essentials that I’ve learned from my fuck-ups. I’ve had accidents like blown up jars, mold growing, lots of sweat and some crying, and a lot of cursing.

befőzés, preserving list cherry ENG

So here is my list on how to preserve:

# Sugar is not essential for preserving, it’s a taste issue. If you like it sweet, use it. I have an eleven-month-old daughter, and I’d like to avoid her eating refined sugar as long as possible.

# Preservative: no need if you clean your jars and lids properly. I use our dishwasher and shove them in the oven for a little time to “bake” on 100 C (212 F).

plum jam
Sugar free plum jam

A few more things:

 • Do not use a dish towel to wipe the jars or lids. Little cotton particles can stick to them and rot later.
 • The lids must be rust free.
 • During cooking if you taste it, take the spoon away. No double dipping!
 • Fill the jars while the stuff is hot. But let the jars cool a bit before you fill them. That’s how I blew one up before 🙂
 • Fill them up good, till the top.
 • Put the lids on quickly, and my personal tip: use a pair of work gloves to tighten the lids and put them upside down. This way you won’t burn your hands, you get a better grip than using a dish towel.
 • Put the jars under a blanket to slow down the cooling period.
 • Wait 8 days and you’ll see if you did a good job preserving, and then you can fill up your pantry shelfs with goodies.

# You also don’t need to cook the fruit for days, get rid of the water and the foam, and that’s it. To avoid the foaming, only stir in one direction… come on, it’s not a potion!

Here is a video from Pam the jam on how to check when it is ready.

# Yes, it’s a sweaty business and can be frustrating. Gather your friends and do it together, it’s so much fun!

# The easiest kind of labeling is to get some masking tape and zigzag scissors. Cheap, pretty and easy to peal off.

plum jam, pretty label, zigzag scissors, masking tape