Sep 122016

2# Háztartászöldítés: Bevásárlás – Grocery shopping

2# Háztartászöldítés: Bevásárlás – Grocery shopping

canvas grocery bags

Az egyik legnagyobb eddigi lépésem a hulladékcsökkentés útján az volt, hogy varrtam magunknak néhány vászonzsákot, és ezt használjuk a bevásárláshoz a piacon és a boltokban is a vászontáskák mellett. Még van mit javítani a dolgon, néha otthon maradnak, néha nem viszünk eleget. A zsákokat az egyszer használatos műanyag zacskók helyett kezdtem el használni.

az első zsákok
az első zsákok

Amikor elkezdtem gondolkodni ezen, először a papírzacskó jutott eszembe, viszont az mégis csak egy idő után elhasználódik, másrészt – még, ha újrahasznosított is – elég nagy ökolábnyommal rendelkezik, főleg, ha előző életében például újságpapír volt, mert a festék nagy teher a környezet számára. A papír nem teljes mértékben újrahasznosuló anyag, ennek a folyamatnak is nagy a környezetre gyakorolt hatása, hulladék mindig keletkezik, és rengeteg víz kell hozzá.

Így esett a választás a vászonra. Otthon találtam egy darab natúr vásznat, és elkezdtem kísérletezni a méretekkel. Majd élőben is teszteltem a zsákokat, először a piacon. Sok kofa megdicsérte őket, néhányan értetlenül néztek, mások a súlyáról érdeklődtek. Egy ideig még gyűjtöttem a bátorságomat, hogy boltban is kipróbáljam, míg egyik nap a férjem a zsákokat megrakva tért haza az Aldiból.

Az elmúlt hónapok alatt semleges, de inkább pozitív visszajelzéseket kaptam az eladóktól, egy esetet leszámítva, amikor egy kasszás fiú kissé mérgesen megkérdezte, hogy akkor most vegye-e ki az összes krumplit egyenként a zsákból? Mondtam, hogy köszönöm nem. Mire megjegyezte, hogy a zsáknak súlya van. Igen, mondtam, 27 gramm, és ebben maradtunk.

ennyi a súlyuk
ennyi a súlyuk

Ha boltban vásárolok, a szalagra mindig nyitott szájjal teszem a zsákokat, és mondom is a pénztárosnak, hogy mi van benne.

Aztán a baráti köröm biztatására elkezdtem egy kisebb vállalkozást felépíteni erre az ötletre, mert nem találtam olyan helyet, ahol be lehetne szerezni ilyen zsákokat. Így született meg a The Sorting Bags márka. Azóta nem csak bevásárláshoz készülnek zsákok, hanem gyerekeknek tisztasági csomaghoz, uzsonnához vagy épp tornacucchoz.

A zsákok előnye, hogy egyből a hűtőbe, kamrába lehet őket tenni, így kevesebb kosz keletkezik. Lencsét, rizst is vásároltam már a zsákokat használva, ezeket viszont célszerű más tárolóba áttenni. 40 fokon moshatóak, és az élettartamuk nagyon hosszú, nem beszélve arról, hogy teljes mértékben lebomlanak.

bogyos-gyumolcs-vasarlasa

Bogyós gyümölcsök vagy sajt vásárlásához  – egyelőre –  műanyag dobozt szoktunk magunkkal vinni.

Ti hol és hogyan vásároltok?

*************************************************************************************************

One of my biggest step on minimizing the waste so far was when I made a few grocery drawstring bags, and we use the both buying veggies and fruits on the market or in supermarkets beside the tote bags. Sometimes we forget them at home or don’t bring enough, but we are getting better at it every time. We use the drawstring bags instead of the non-recyclable plastic bags.

First I thought to use paper bags, but they are not so durable and using paper is not so eco-efficient. Even recycle paper has a huge ecological footprint especially when it had ink on. Paper can not be fully recycled, and the process requires a lot of water and other resources, not to mention the waste it is creating.

canvas grocery bag lemons

That is why I choose canvas. I’ve found a piece at home, and started to experiment with sizes. Then I tested them at the market, and most vendors liked them, I got some compliments, and questions about their weight (the different sizes weight 20-27-46 grams). Then I started to use them in supermarkets as well, and only once I got a smirk remark when a cashier thought that he has to unload the potatoes from the sack to measure them. I told him that it is not necessary and the weight is minimal.

When using the bags at the supermarket I make sure that the bag is slightly open to see what’s inside and I also tell the cashier what kind of vegetable is inside. They will get used to it.

I recently open a little business (The Sorting Bags) where I sell these bags with beautiful designs, because I couldn’t find anything like it in our country. I also make them for kid as toiletry, sandwich or for their gym stuff.

fox the sorting bags

Their big advantage that when you buy vegetable you can put the in the fridge right away creating less mess. They are suitable to buy legumes and rice as well, because the string close them quite well. I would recommend to store these goods in other containers like jars or metal to prevent bugs spoiling them. You can wash them in a low temperature, they are very durable and they biodegrade completely.

canvas grocery bags
canvas grocery bags

When buying berries or cheese we still use plastic boxes, jars would be better if I found the right shape and size.

What do you use when you do grocery shopping?