Madness in the kitchen

Répa és céklahumusz – Beetroot and carrot hummus

For English text please, scroll down

Egyik kedvenc ételünk, reggeli, ebéd és vacsora is lehet, sokféleképpen lehet fűszerezni, hozzáadni mindenfélét. Ez a humusz. És a gyermek is eheti, kis változtatásokkal. Remek fehérjeforrás, és az elmaradhatatlan tahina az egyik legjobb kálciumbomba.

alap humusz és céklahumusz
alap humusz és céklahumusz

Alap humusz:

  • konzerv csicseriborsó
  • citromlé
  • fokhagymapor
  • olívaolaj
  • tahina (szezámmagkrém)

Zümm-zümm (azaz botmixer), és kész. Mivel só, és erős fűszer ebben nincs, a 11 hónapos kislányunk is eheti.

Változatok:

  • olivabogyó darabok
  • rukkola beleturmixolva
  • különféle fűszerezés, az én kedvencen a Cayenne borsos változat

És az igazán extra változatok:

Főtt vagy sült céklával összeturmixolva, őrült köménnyel fűszerezve. Őrült szín, őrült jó íz.

Igazából nagyon sokféle zöldségből lehet humusz készíteni, nem is feltétlenül kell hozzá csicseriborsó. Például csak répából:

  • nagyjából 4-5 répa
  • citromlé
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • tahina
  • fűszerek ízlés szerint (jól megy hozzá a kömény, a currypor vagy ha zöld-fűszerben gondolkodunk, akkor a zsálya)
itt cékla sült
itt cékla sült

***************************************************************

Hummus is one of our favorite meals, it can be breakfast, lunch or dinner depending on what you put on the table, and the variations are endless. My one-year-old daughter loves it, I just don’t add salt and strong spices to her portion. It is a very good protein source and the tahini provides calcium.

Basic hummus:

  • canned chickpeas
  • lemon juice
  • garlic or garlic powder
  • olive oil
  • tahina

Blend it together, add seasoning if you’d like.

Other variations:

  • mix in some cut olives
  • or blend in a handful of arugula leaves
  • spice it up, my favorite is with a lot of Cayenne pepper

Crazy good variations:

  • bake or cook a beetroot and blend it in, and add some ground cumin – crazy color, crazy good taste
beetroot hummus
beetroot hummus

And you don’t always need chickpeas to make hummus. For example, use carrots, cheap and easy.

You’ll need:

  • 4-5 carrots
  • lemon juice
  • garlic or garlic powder
  • olive oil
  • tahina
  • spices: ground cumin, curry OR herbs like sage or parsley
  • salt and pepper are optional
répahumusz
carrot hummus

I steamed half of the carrots over a pot of boiling potatoes using a bamboo steamer. This required less energy to cook two dishes. I sautéed the rest of the carrots in a pan, but you could baked them with a tiny bit of oil. When it was all soft, I blended them with the rest of the ingredients and some water.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *