Madness in the kitchen

Paradicsomos bulgottó – Tomato bulgotto

Paradicsomos rizottót szerettem volna készíteni, de nem volt itthon rizs. Volt viszont bulgur, és arra gondoltam, hogy kipróbálom ezzel. Az olaszok amúgy szoktak árpagyöngyből készíteni rizottó jellegű ételt, orzottónak hívják. Én ezt most elneveztem bulgottónak, és nagyon finom volt.

tomato bulgotto

Aki már készített rizottót, annak nem lesz újdonság. Hagyma és fokhagyma dinszteléssel kezdődik, ebbe megy bele a gabona, ami ugye itt most bulgur volt. 1-1,5 dl fehérborral fel kell önteni, és amikor elforr, további 1-1,5 dl-ként adagolni hozzá a zöldségalaplé és paradicsomlé keverékét. Háromféle paradicsommal az igazi: paradicsomlé, friss paradicsom (ezt sütőben meg lehet egy picit sütni kicsi olívaolajon, és akkor már nagyon gourmet) és szárított paradicsom. Jó folyós állagúra kell főzni, nem úgy mint a magyar rizses húst, és sokat kell kevergetni, akkor lesz szép fényes.

Az eredeti rizottónak van néhány finomsága, amit én elhagyok mostanában, egyrészt, hogy a gyermek is megehesse, másrészt a férjem múlt hét óta vegán lett. Ezek egyike a diónyi vaj belekeverése a végén,  ezt olívaolajjal helyettesítem, vagy a szárított paradicsom olajával. A parmezán reszelék is fontos kellék, de igazából nem hiányzik az sem. A bor alkoholtartalma meg elfő, ehhez viszont ragaszkodom.

A hozzávalók pedig:

  • 1 bögre bulgur (vagy rizottó rizs vagy árpa)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 1-1,5 l lé (alaplé és paradicsomlé keveréke)
  • 2-3 szem paradicsom apróra kockázva vagy felezve és sütőben megsütve
  • néhány szárított paradicsom szelet
  • só, bors és zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom stb.)
  • olíva olaj (lehet a szárított paradicsom olaját is használni)

***************************************************************

I wanted to make tomatoe risotto, but we didn’t have rice at home so I tried bulgur instead. The Italian cusine has orzotto in its palette which is a pearl barley based rizotto. So I gave this the bulgotto name. It came out preatty good.

Just follow a basic risotto recipe if you’ve never made risotto before. I left out the butter and the parmesan cheese because of our baby (she eats the same food as we with less spices) and because my husband just turned vegan.

tomato bulgotto

The ingredients:

  • 1 cup (2,5 dl) bulgur (you might use rice or pearl barley)
  • 1 onion diced
  • 2-3 cloves of garlic
  • 1-1,5 dl white wine
  • 1-1,5 l vegetable broth mixed with tomato juice
  • 2-3 tomatoes cut to small cubes or halved and backed with a little olive oil
  • a few slices of sun-dried tomato
  • salt, pepper and herbs like basil, oregano
  • olive oil (you might use the oil of the sun-dried tomatoes)

If you miss the cheese add some parmesan just before you serve it.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *