Dec 152016
8# Kutyagumi

ez a hajtogatós fajta

Az nem kérdés, hogy felszedjük! Ugye? Már amennyire lehet, és ha lehet, nem a rendes kukába dobjuk.

A minap épp a nyócker önkormányzata előtti placcot választotta a kutyám, és jó másfél sarkot egyensúlyoztam a babakocsi-kutya-zacsi kombinációval a kezeimben, mire feladtam, és bedobtam egy zöld kukába a termést. Az egy dolog, hogy nincs elég kutyagumikuka, meg az emberek mindent odadobálnak… Na, de van környezetkímélő megoldás a felszedésre?

ez a hajtogatós fajta
ez a hajtogatós fajta

Ez volt talán az első csalódás a hulladékcsökkentési folyamatban, ahol arra jutottam, hogy városban, jelen állapotok szerint nem tudom úgy megoldani, hogy ne használjak műanyagot.

Nézzük, hogy a sok kutakodásom mire vezetett. Kump Edina környezetkutató megosztott egy jó ki összefoglalást a facebook oldalán. Jó ötletek vannak benne, de nézzük én mire jutottam:

Többféle megoldást találtam:

  1. Lebomló, papírból készült kutyaürülékes zacskó

Például a Zöldbolt is árul ilyet, nem olcsó, főleg, ha kiszámolom, hogy ebből naponta kettő biztos elfogyna…

Mi is ezzel a gond? Egyrészt a papírgyártás – még ha újrahasznosítják is – nagy ökológiai lábnyommal rendelkezik, rengeteg víz kell hozzá, a tinta, ami kioldódik az újrahasznosítás során, bekerül a vizekbe stb. Nem is folytatom, mert nem ez a legfőbb gond.

kutyagumi felszedés papírzacskóval
kutyagumi felszedés papírzacskóval

A “lebomló” jelző arra utal, hogy a papír és tartalma egy idő után lebomlik, azaz a csomag nem válik hulladékká. Azaz egy kellemes sóhajtással megnyugodhatnánk, hogy de jó, megéri megvenni. Na, de nem ez a helyzet. A kukák tartalma ugyanis nem kerül a természetbe, olyan közegbe, ahol megvannak a lebomlás feltételei (oxigén, fény és tér). A kutyagumi lakóhelytől függően égetőbe vagy lerakóba kerül, utóbbiban préselik a hulladékot, tehát sem oxigén, sem hely nincs.

Régebben kaptunk egy pár hajtogatós papírzacskót, ezt még a nyáron kipróbáltam, de biztosan az én kutyámmal van a gond, aki legalább egy méteres körben szereti végezni a dolgát, és a tartalom sem mindig szilárd. Na, szóval nem vált be.

kutyagumi felszedés papírzacskóval
a gyerek is nagyon élvezte

2. Szórólappal felszedni

Bár olyanokat termelne az eb, hogy ez működne, de valóban jó megoldás lehet, csak nálam épp nem életszerű.

3. Műanyag lapát

Láttam már egyes boltokban kifejezetten erre a célra szánt műanyag lapátot. Ezzel két gondom van: amennyire csak lehet, nem szeretném a műanyaggyártást a pénzemmel támogatni. Másrészt nem tudom elképzelni, hogy utána, még valahogy becsomagolva is beteszem a lapátot a retikülömbe, vagy a babakocsi aljába.

nem szép látvány az eredmény
nem szép látvány az eredmény

Egyébként régen mi is az egyszer használatos zöldséges zacsikat használtuk, de már nagyon ritkán van itthon ilyen, most az erre kitalált zacsikat vesszük. Azt hiszem, ez is egy olyan pont lesz, ahol megállapodok magammal abban, hogy megteszem, amit lehet, és remélem, hogy egyszer lesznek a városban komposztáló egységek, jó sok! 🙂