Jan 022017

9# Mosószer – Detergent

9# Mosószer – Detergent

Nyáron összegyűjtöttem a lakásban lévő tisztítószereket, és egy-kettő kivételével megváltam az összestől. Maradt az ablaktisztító és egy üveg domestos, mert e kettő helyett még nem találtam nekem igazán beváló környezetbarát megoldást. A zuhanyfüggönyünk alját semmit más nem tisztítja úgy, mint a domestos. Hát, ez van!

p1260275

Mosószert viszont már régóta nem vettem, hanem én magam főztem folyékony gélt, az öblítéshez pedig ecetet és mosóparfümöt használtam. Amikor viszont a kislányunk születése óta eljött a következő főzési alkalom, és a hasfájós időszak kellős közepén ötször kellett újramelegíteni és turmixolni a löttyöt, mert nem tudtam annyi idő rászánni, hogy üvegekbe is töltsem, úgy döntöttem, hogy elkezdek valami jobb megoldás után nézni. Az sem tett túlzottan boldoggá, hogy a tetrapelenkák szürkék lettek a mosásokat követően.

p1250550

Ezt a receptet használtam egyébként:

  • 1 l vízhez
  • 2 dkg mosószappan reszelék
  • 10 dkg mosószóda

A mosódióval is kacérkodtam, de mivel mosható pelenkát használunk, és azok egy része nem kompatibilis ezzel, ki sem próbáltam.

Aztán egyszer valaki ajánlotta az Ecoegg nevezetű csodát, és olyan sok jót olvastam róla, hogy beszereztem egy 54 mosáshoz elegendő csomagot. Azóta is ezt használjuk, és nagyon szeretem.

p1250548

A csomagolása számomra ésszerűtlenül nagy, sok papírt használnak hozzá, de ez az egyetlen negatívum, amit el tudok mondani róla. A legjobb, hogy alig foglal helyet, nem kell 6 flakont kerülgetni, nincs 5 kg-os mosószer doboz a pici fürdőszobánkban. Igazából azóta még ecetet sem használok az öblítéshez, sima víz elég. Ugyanúgy kell a foltokat kezelni mosás előtt, mint bármelyik másik mosószernél, tehát nem csodaszerről van szó, ehhez én marhaepe szappant használok. És, utántölthető.

***************************************************************

In the summer I gathered all our cleaning products and got rid of most of them. I still haven’t find the best solution for cleaning windows and the shower curtain, so I kept two products.

I usually cook a gel for detergent and use vinegar as a softener. But when our daughter was born, and I was very busy with her, and I had to reheat the gel 5 times to bottle it, I decided to look for another solution. Also our burp rags looked very grey after washing them, I wasn’t too happy about that either.

Anyways, I used this recipe:

  • 1 liter water
  • 2 dkg graded simple washing soap
  • 10 dkg washing soda

Simply melt the soap in a little water, add the rest of the water and the soda at the end. Wait till it cooled down and then mix it with a handblender.

ecoegg
ecoegg

Then somebody recomended the ecoegg, and I looked into it a bit, and then I got one. I have to tell you, I love it. It takes up very little space, easy to use, refillable. It came in a slightly big package for no reason, too much paper for my taste. I still have to apply stain remover on the heavy stains, I use a special soap for that. Best investment so far!