Jan 052017

Krumplis káposzta dalmát módra – Cabbage with potatoes Dalmation style

Krumplis káposzta dalmát módra – Cabbage with potatoes Dalmation style

Van Dalmáciában egy étel, amit köretként esznek, nagyon finom, és mindig a szezonnak megfelelő zöldségből készül.

káposzta krumpli
rizssel és póráhagymás, kókusztejes borsóval ettük

Most télvíz idején a káposzta van porondon. A lényeg, hogy a káposztát vagy kelkáposztát nagy darabokra vágják, 2-3 krumplit meghámozva szintén, és egy fazékban felteszik főzni annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Amikor kész, leszűrik, és nekiesnek egy villával, sok olíva olajjal és sóval, és jól összekeverik. Az egészből lesz egy kicsit trutymós, de nagyon finom köret.

káposzta krumpli

Az a jópofa ebben az ételben, hogy mindig variálható. Ha éppen a spenótnak van szezonja, azzal lehet helyettesíteni a káposztát, vagy mángolddal, zöldbabbal, vajbabbal. A titka a jó minőségű olíva olaj!

káposzta krumpli
mángolddal

***************************************************************

In Dalmatia there is a sidedish that they eat a lot, it’s very delicious and easy to make. It’s wintertime, so it’s cabbage season.

káposzta krumpli
with swiss chard

Basicly you cut up one cabbage into big pieces and peal 2-3 potatoes, and cut up also into big pieces. Put it in a pot, add water and cook it. When it’s done, strain it well and add salt and a lot of olive oil. Get a fork and stir it until it gets a little mushy.

káposzta krumpli

This sidedish is very variable as seasons change. When you have spinach or swiss chard use that instead of cabbage. String beans are also great in it. The secret is a lot of olive oil. Try it!