Madness in the kitchen

Édesburgonya pogácsa – Sweet potato patties

Amikor megtaláltam a két összetevős babakeksz receptjét, és elkészítettem banán-zabpehely kombinációban, elkezdtem gondolkozni azon, hogy hogyan lehetne ennek a sós verzióját elkészíteni. Olyan dologra vágytam, ami fasírtként funkcionálhat egy főétkezésben vagy szendvicsben.

édesburgonya pogácsa
krumplipürével és vöröslencsével, mellette a babaadag

Olyan zöldséget kerestem, ami a banán tulajdonságaival rendelkezik, tehát össze tudja tartani a masszát, és tápláló. Hát ez a sült édesburgonya!

Szóval ez a zöldségfasírt igazából készülhet fél kiló sült édesburgonya és 1 bögre zabpehely összekeverésével és még egy kis, sütőben való pirítással.

édesburgonya pogácsa

A gyermek nagyon szerette! Rizzsel vagy krumplipürével, salátával szuper fogás.

Aztán persze tovább gondoltam a receptet, mert szerettem volna, ha még táplálóbb, és a mennyiség-ár arányát is szerettem volna javítani.

Az alábbi hozzávalókkal lett számunkra tökéletes:

  • fél kg édesburgonya sütőben fedő alatt megsütve (alufóliával csak több szemetet termelsz, válassz inkább egy jénai edényt)
  • 1 bögre apró szemű zabpehely
  • 1 hagyma kockákra vágva és kevés olajon megpirítva
  • 1 salátacukkini lereszelve
  • 1 újhagyma karikákra vágva (opcionális, ha éppen van otthon)
  • fűszerek: só, bors, fokhagymapor, kurkuma és pici Cayenne bors
  • extrák: pici citromlé, friss apróra vágott petrezselyem vagy korianderzöld

Az egész masszát össze kell keverni, és pogácsákat formázva 200 C-on 10-15 percig sütni. Baba és felnőttbarát étel, mert amíg a kislányunknak nem fűszereztünk, az ő részét fűszerek nélkül külön sütöttük. Hogy össze ne keverjük a fűszereseket meg lehet jelölni például egy kis szezámmag szórással.

***************************************************************

When I found the two-ingredient baby cookie recipe and I made the banana version, I started to think how could I make a savory version that would work in a main dish or a sandvich. Practicly how to make an easy veggie patty.

I was thinknig which is the vegetable that has the same texture as a banana and also nutritious. Well that is the baked sweet potato!

édesburgonya pogácsa

So the two-ingredient verion is half kg of baked sweet potato and 1 cup of oatflakes. My baby loved it. I served it with rice or mashed potato and salad.

Later I was looking for a more nutritious verion and bigger volume.

This is how I perfected the sweet potato patty recipe:

  • half kg baked sweet potato (bake it under cover, preferably in a dish and not tinfoil to avoid more waste)
  • 1 cup oatflakes
  • 1 onion diced and sauted on a bit of oil
  • 1 cukkini graded
  • if you have it at home: 1 spring onion sliced
  • spices: salt, pepper, garlic powder, turmeric and Cayenne pepper
  • extras: a bit of lemon juice, fresh cilantro or parsley

Put everything in a bowl, stir it well and make patties. On a baking tray bake it for 10-15 minutes on 200 C (390F).

édesburgonya-pogácsa-bubble-and-squeek
sweet potato patties with brown rice and bubble and squeak

If your baby doens’t eat spices, put some to the side before spicing it up and bake it on the side. You can mark the spicy ones with sesame seeds.

One thought on “Édesburgonya pogácsa – Sweet potato patties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *