Jan 102017
12# Babacuccok műanyag nélkül – Baby stuff with less plastic

Alapvetően a gyermek étkezési eszközeit szerettem volna lecserélni, azt előre láttam, hogy a játékok esetében esély sincs, mert legtöbbet ajándékba kaptuk.

p1250879

Az első lépés az volt, hogy összetereltem a műanyag cuccokat, és szépen feltettem egy facebook csoportba, pár napon belül az egész elkelt. Egyetlen műanyag kulacsot tartottunk meg a praktikum kedvéért, mert a babakocsiban menet közben nehéz üvegpohárból itatni a gyereket.

Aztán jött, hogy mit mivel helyettesíthetnék?! A tálkák helyett kerámia muffin-formát (angolul ramekin) használunk, ami pont egy babaadagnyi ételt bírt el (akkor :)). Pohárként kis üvegpoharat kapott a csaj, és evőeszköznek meg sima fém kanalat. És mit ad isten, semmi baja nem lett! Nem is értem ezt a műanyag kanál használatot.

baby stuff eating plastic-free

Ha elmegyünk otthonról kis befőttes üvegekben viszem az uzsonnát, sőt a maradékokat is ilyenekben tárolom a hűtőben.

Persze, ahogy cseperedett, és elkezdődött a dobálós korszak, a műanyagmentes étkezés egyre nagyobb kihívásokat jelent. Egy barátnőm javaslatára szoktunk célba-dobálósat játszani, amikor labdákkal és egyéb nem törékeny cuccokkal próbáljuk letudni ezt, több kevesebb sikerrel.

Volt egy marha vicces baki is még az elején. Meg voltam győződve, hogy találok rozsdamentes acél tálkákat, poharat. Itthon alig lehet ilyesmiket kapni, külföldön marha drága, és a szállítással szeretném növelni az ökológiai lábnyomunkat. Találtam viszont egy kis pohárkészletet, helyes tokban árulja egy webáruház, pont babaméret, gondoltam, szuper lesz. A férjem hozta el, és amikor kibontottuk, nagyot nevettünk, mert sikerült egy felespohár készletet beszereznem a gyereknek.

***************************************************************

I wanted to get rid of my baby’s plastic balls and cutlery. I knew it from the beginning that I have no chance with toys, because we get most of the plastic toys as gifts.

p1250880

As a first step I gathered all the plastic and gave them away. We kept one plastic bottle because on the road it’s hard to use glasses to give her water.

I was easier to replace them than I thought. We use ramekins to feed her at home with metal spoons (I don’t really get this plastic spoon thing). The ramekin was a perfect baby size (not any more, we have to refill it these days).

When we go somewhere I use small jars for snacks and also to store her leftovers in the fridge.

A small glass for her water is working fine. Although since she got into the phase of throwing everything this non-plastic thing became a bit hard. We play throwing balls and other toys but does not work for every time.

I was sure I could get some stainless steel balls and containers, but I had no luck with Hungarian webstores. I didn’t want to buy them from abroad because that would have a bigger carbon footprint.

p1260780

I found a set of steel cups and I ordered them, because I thought they are perfect size for her. That was a funny moment when we opened them and they were a set of shot glasses.