Jan 112017

Ünnepi menü – Christmas menu 2.

Ünnepi menü – Christmas menu 2.

Folytatom az ünnepi menü leírását a levessel, még egy körettel és a tavalyi és idei főtétellel.

christmas dinner karácsonyi vacsora

Nagyjából minden évben a vegasztromániás diósült került az asztalra, majonézes krumplisalátával, a töltött hegyes-erőssel, és valamilyen krémlevessel kezdtünk. Ebbe a receptbe kell azonban sajt, úgyhogy valami mást kellett kitalálni. Ha alaposan kikenjük a sütőtálat egyébként, nem kell sütőpapír.

Egyik évben a barátainkkal elmentünk a Hachapuri nevű étterembe, és azóta szerelmes vagyok a grúz konyhába. Eszembejutott, hogy az éttermi élmény után elkészítettem a diókrémes padlizsántekercset, és mennyire finom volt, abszolút megfelel ünnepi fogásnak, úgyhogy ez lett a fő fogás.

diókrémes padlizsántekercsek

Neház volt padlizsánt beszerezni, ez az egyetlen bökkenője ennek, mert ugye már nincs szezonja, és drága is volt, úgyhogy a köretekkel kompenzáltuk a kis mennyiséget. A gránátalma meg már csak hab volt a tortán. A férjem az utolsó pillanatban még megfőzött egy adag rizst, sose lehet tudni alapon :).

gránátalma

Elkészítettem Gordon Ramsay-féle póráhagymás lepényt, ami azért jó, mert előre meg lehet gyúrni és kinyújtani, sütőpapír lapok közé eltenni a hűtőben, és tálalás előtt kisütni. Tudom, a sütőpapírral hulladékot termelünk, ráadásul sem a komposztálóba nem mehet, mert fehérítik, sem a szelektívbe, mert ráragadnak tésztadarabkák. Ennek a kiküszöbölésére még nem találtam megoldást.

leek flatbread pórés lepény

Póréhagymás lepény:

  • 1 póréhagyma félbevágva és felkarikázva, olajon megdinsztelve
  • kb. 250 g liszt
  • 3 ek olívaolaj a tésztába
  • pici olaj a sütéshez

Össze kell gyúrni, feldarabolni egyenlő részekre, és kinyújtani. Ebből a mennyiségből 8 nagyobb lepény lesz, én most kisebbeket készítettem, hogy jobban nézzen ki, és fekete szezámmaggal díszítettem.

sárgarépa krémleves céklachipsszel

Az első fogás pedig sárgarépa krémleves volt céklachips-szel. Ilyen levest a Hellóanyuban ettem, és annyira finom, hogy muszáj volt reprodukálni. A céklachips vékonyra vágott céklaszeletek pici olajfürdőben sütőben sütve 200 C fokon.