Madness in the kitchen

Ünnepi menü 3. – Babatorta, flódni

Olyan tortát szerettem volna készíteni a kislányunk egy éves szülinapjára, ami egyszerű, cukormentes és mindenkinek fog ízleni.

P1260400

Sokat keresgéltem, de minden recept túl bonyolultnak tűnt, vagy éppen olyan hozzávaló kellett hozzá, amit nem szerettem volna beletenni (pl. avokádó, vaj, agar-agar stb.).

Végül Mindenmentes Nóri almás pitéjének receptjét használtam fel, mert ezt korábban már kipróbáltam, amikor gluténmentes diétán voltam. Mivel erre most nem volt szükség, sima fehérliszt és teljes kiörlésű liszt keveréke került a tésztába, amitől még egyszerűbb lett. És tényleg bármi mehet utána tölteléknek, így lett ez a karácsonyi süti, a szuperegyszerű flódni alapja is.

P1260422

Cukormentes pitealap:

  • 320 g liszt (fele teljes kiörlésű – fele sima)
  • 50 g zsiradék (kókuszzsír)
  • 150 g víz
  • 1/2 kk só
  • 1 kk almaecet

Töltelék: 800-1000 g (+2 kk fahéj) alma reszelve, ha almás, lehet kevesebb, ha megágyazunk az almának lekvárral, így izgalmasabb is.

180 C-on 10 percig elő kell sütni, utána rátenni a tölteléket, és 15-20 percig készre sütni.

P1260423

Amikor pedig láttam, hogy Fűszeres Eszter kitalálta a szupergyors flódni elkészítési módját, tudtam, hogy ez lesz a karácsonyi süti.

Az én változtatásaim:

  • a bolti tészta alap helyett a fenti recept alapján készült a tészta
  • a cukrot redukáltam nagyjából 10%-ra minden rétegben

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *