Feb 132017
15# Mosható pelenka

a készlet nagyjából

Amikor a kislányommal voltam várandós, eldöntöttem, hogy amikor megszületik, kipróbálom a mosható pelenkákat. Alapvetően környezettudatos szempontok vezéreltek, de a pénztárcakímélés sem volt utolsó szempont.

Az volt az a nyár, amikor elért minket a menekültválság. Elkezdtem utánanézni a szíriai háború hátterének, és megdöbbentem, hogy az egyik legfontosabb kiváltó oka a vízínség volt.

Ekkor döntöttem el véglegesem hogy a mosható pelenkát fogunk használni, mert az eldobható pelenka egyik árnyoldala a gyártás során használt rengeteg víz.

mosható pelenka
jó móka a pelenkapárosítás

Egy facebook csoportban szereztem be néhányat használtan, egy barátnőmtől is kaptam kölcsön jó párat. Ez azért volt különösen jó, mert neki többféle is volt, így kipróbálhattam a különféle fajtákat, a zsebesek mellett a külső-belső kombinációt és a csónakost is.

Íme néhány tanulság, amit lassan másfél alatt megfogalmazódott bennem:

  1. először gyűjts információt, olvass utána, nézd meg élőben, hogy mások hogyan használják
  2. ne vegyél kezdőcsomagot, mert nem biztos, hogy az a fazon jó lesz, ráadásul, ahogy a gyermek cseperedik, lehet, hogy más fajtára kell váltani
  3. ha nehéz időszakot éltek éppen (pl. költözés), adj magadnak egy kis szünetet, használj addig eldobhatót, ha úgy érzed, túl sok ez most, a te pelenka-szemét-kupacod úgy is töredéke lesz, mint egy 3 évig eldobhatót használó családé
  4. a hozzátáplálás kezdetével sokkal könnyebb lesz, türelem 🙂
  5. a mosásnál is vannak különféle módszerek, találd meg, hogy neked mi a legjobb, és bánj óvatosan a nátrium-karbonáttal
mosható pelenka
a készlet nagyjából

Nálunk is kellett néhány kompromisszumot kötni, például, amikor a férjem van hosszabb ideig a kislányunkkal, akkor ő eldobhatót használ, mert csak így hajlandó a kakával elbánni. Az anyósom továbbra is csodabogárnak tekint, így amikor náluk voltunk látogatóban, inkább otthon hagytam a pelenkákat.

Néhány oldal, ami nekem nagyon hasznos volt:

http://temiti.hu

http://babespotty.hu

http://idotetrisz.cafeblog.hu/2012/08/10/tippek-pelenkamosashoz/

http://www.mamami.hu/forum/showpost.php?p=1501210&postcount=173