Madness in the kitchen

Kisszatyor és menütervezés

Múlt héten kipróbáltam a Szatyorbolt kisszatyrát. Már egy ideje próbálom megtervezni a heti menüt, hogy minél gazdaságosabban és egyszerűbben menjen a főzés, de a kisszatyor most újabb kihívások elé állított, mert volt benne olyan hozzávaló, amit még sosem próbáltam! Nagyon meg voltam elégedve a tartalmával, sokféle alapanyag volt benne, lehet feszegetni a határokat, ami sosem árt.

Ez volt a múlt heti kisszatyorban:

  • Lila kifli burgonya, bio 0.6 kg
  • Savanyúkáposzta 0.5 kg
  • Sárgarépa, bio 0.5 kg
  • Lila sonkahagyma, bio 0.4 kg
  • Cékla, bio 0.5 kg
  • Citrom, bio, 1 db
  • Gyömbér, bio 0.1 kg
  • Besztercei aszalt szilva csomag, 10 dkg
  • Csíra, 1 doboz
  • Csiperke, 1 doboz
  • Alma, idared, 1 kg

Íme a heti menü, vagy inkább az ételek, amiket maguk között is variálunk, így nem kell mindennap főzni:

  1. Céklás, répás vöröslencse-curry
  2. Vegyes tepsis krumpli zöldfűszerekkel, fokhagymával és sonkahagymával
  3. Vegán rakottkáposzta
  4. Hagymás-gombás tészta
  5. Aszaltszilvás köles
  6. Répa-cékla-alma saláta magokkal

Céklás, répás vöröslencse-curry

Ez a recept is egy nagyon jó kiinduló alap, de mi improvizáltunk.

Pici olajon lenmag és szezámmag pirítással kezdődik, amikor elkezdenek ugrándozni, jön rá a kockákra vágott hagyma, fokhagyma, gyömbér, majd 2 répa és 2 cékla, 1 bögre vöröslencse, 1/2 bögre paradicsomszósz és 2-3 bögre víz. Fűszerek: curry por, só, bors és Nigella-mag (ha van).

Vegyes tepsis krumpli zöldfűszerekkel, fokhagymával és sonkahagymával

A lila burgonyát kiegészítettük sima sárga krumplival, hogy jó nagy mennyiség legyen. Kockára vágva összekevertük egy kis olajjal, fél fej fokhagymával és 1 sonkahagymával, és a követező fűszeráradattal: só, zsálya, rozmaring, kakukkfű, citromos bors, gyömbérpor és lenmagpor. Nagyon jót tett vele egy kis citromlé, majd 250 C-on ropogósra sütöttük.

Vegán rakottkáposzta

Ez még nincs kész, de a tervem az, hogy a nyáron kifejlesztett töltött cukkini töltelékét fogom használni tojás nélkül, mert a neten vagy nincs recept, vagy elég kiábrándító az eredmény.

Hagymás-gombás tészta

Gordon Ramsay receptjét már rég kinéztem, tejszín nem lesz benne.

Aszaltszilvás köles – improvizálok…

Répa-cékla-alma saláta magokkal

Lereszel, citromlével vagy almaecettel és olívaolajjal meglocsol, szezámmaggal és egyéb maggam megszór, sóz, borsoz, isteni, színorgia, egészséééég!!!

menütervezés vörös curry

A krumplit már megettük, a férjem a vörös-curryvel. Utóbbit fogom még kombinálni az aszaltszilvás kölessel. A tészta jól fog menni a vörös-salátával, sőt azt még a rakottkáposztával is el tudom képzelni. A csírát reggelihez és vacsorához ettük szendvicskrémek tetjén.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *