Mar 132017

Hová dobjam? 1. Üveg és papír

Hová dobjam? 1. Üveg és papír

Alapvetően azt gondolom, hogy a környezettudatosság a szelektív hulladékgyűjtésnél sokkal többet jelent, és azt vallom, hogy a legjobb megelőzni a hulladék keletkezését, és akkor nem kell már ezzel törődni. Mert ugyan ki szereti csinálni? Én nem! Mosogatni a tetra pakokat, meg nézegetni, hogy hova mi mehet…

Nemrég kihelyeztek nálunk egy plakátot, biztosan találkoztatok vele ti is: WANTED! Meg kell hagyni, nálam működik, mert ennek hatására kezdtem mélyebben foglalkozni a témával.

IMG_0616-2-300x224.jpg

Nálunk nagyjából 1-2 hét alatt gyűlik össze egy-egy zacskónyi szelektív műanyag és papír, soknak tartom, de nem én vagyok az egyetlen döntéshozó a családban :).

P1270159-1024x683.jpg

Az első lépés az volt, hogy kiborítottam a kuka tartalmát, és megnéztem, hogy mivel is van dolgom, illetve segítséget kértem Kump Edinától, aki viszont nagy szakértője a témának.

Az első tanulság az volt, hogy üveget már nem lehet ide dobálni! A mi házunkban csak sárga és kék kuka van, és a környékünkön sincs üveg számára konténer. Utánanéztem, hogy mit lehet tenni, és kiderült, hogy az üveget el kell vinni a kerület másik végében lévő szelektív-szigethez. Ezt az infot az fkf.hu oldalon találtam meg, de minden településen más és más szabályok lehetnek, ezért érdemes megnézni, hogy az adott településen mi a helyzet.

Viszont sikerült megbeszélnem az egyik Rákóczi-téri csarnoki mézárussal, hogy átveszi tőlem a befőttes üvegeket.

Sokat böngésztem a csomagolásokat, és már régen feltűnt két jelzés is. Az egyik a körbefutó zöld nyilacska, azaz “grüne punkt” és a kukásember, azaz “tidy man”.

forrás: http://szelektalok.hu/

A szelektálok.hu oldalon van egy nagyon jó tudástár, innen kiderült, hogy a két jelzés igazából nem adhat okot a megnyugvásra. A “zöld pont”-ról azt lehetne gondolni, hogy de jó, környezetbarát terméket veszek! Egy nagy frászt, ez csak azt jelenti, hogy a gyártó csatlakozott egy hulladékgazdálkodási koordináló szervezethez, azaz jogszabályoknak megfelelően kezelik a hulladékot. Ebbe az égetés is beleszámít.

forrás: http://szelektalok.hu/

A kukásember pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk. Tudom, sokaknak ez sem alap, de vajon ők nézik-e ezeket a piktogramokat?

papír számla szelektív

A papíros kupacnál például Edina megjegyezte, hogy a zewa vécépapírhenger annyira “zöld”, hogy inkább ne dobjam a szelektívbe, mert az újrahasznosított papír anyagának minőségét csökkentené ha bekerülne a többi közé. A sima, barna vécépapír gurigát lehet ide dobni. A vécébe viszont nem merem bedobni, hiába van ráírva, mert a rajta lévő tinta nem hiszem, hogy jót tesz a Dunának. Jobb híján néhányat elraktam palántázni, a többit egyelőre gyűjtöm, a gyerek jól elvan velük.

De például a terta pak sem egyértelmű, mert Budapesten mehet a papír közé, de máshol nem biztos, hogy oda való. Nálunk csak növényi tej fogy, ami ilyenben kapható.

A fémekről is van itt egy hasznos link.

A folytatásban a műanyagok szelektálásáról fogok írni.