Mar 222017

Hova dobjam? 2. A műanyagok

Hova dobjam? 2. A műanyagok

Az előző posztban arról írtam, hogy hogyan kezdtem felülvizsgálni szelektív hulladékgyűjtési szokásainak, és mire jutottam a papírt és az üveget illetően. Lássuk a műanyagokat. Kiderült, hogy nem minden műanyag kerülhet a sárga kukába! Az, hogy ki kell öblíteni mindent már a férjemnek is (egy ideje) alap. Ez itt Budapest, szóval az fkf szárnyai alatt vagyunk, de jó tudni, hogy a szabályok településenként változnak!

szelektív hulladék

Azt gondolnánk, hogy a csomagolásokon lévő egymásba forduló nyilakkal körbezárt háromszög arra utal, hogy a műanyagot a szelektív, sárga kukába dobhatjuk. Ez nem teljesen van így, mindenesetre Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési specialista felhomályosított, hogy a műanyagok legnagyobb része újrahasznosítható, és a csomagolásokon lévő háromszög is ezt jelzi. A lényeg, hogy eljusson oda, ahol ez megtörténik. Mit tehetünk ezért?

  1. Nem dobjuk a kommunális kukába!
  2. Elmossuk!
  3. Ha szelektíven gyűjthető, odadobjuk! (elmosva)
  4. Leadjuk a hulladékudvarban, ha nem dobható a sárga kukába!

A lényeg, hogy a sárga kukába az 1-2-4-5 PIC jelzésű műanyagok kerülhetnek, ha tiszták!

A történethez az is hozzátartozik, hogy télen eléggé ellustultunk, és sok mindent nem kimérős helyen vásároltunk, szépen gyűlt a műanyag csomagolás itthon.

Szóval alapos utánaolvasás után egy kicsit megszállottan elkezdtem nézegetni a  műanyag csomagolásokat, és sokáig így jártam boltba, hogy magamban mondogattam, 1-2-4-5, tudjátok, mint Picur a Pompomban, ismételgettem, csak nem azt, hogy kék-piros-kék-piros.

Na, de mi van, ha nincs ráírva? Vagy betűk vannak? Passz!

Nem vagyok a téma szakértője, ez kiderül a kis kutatásom során, de arra gondoltam, hogy már az is segítség lehet, ha összeszedem, hogy mi is lehet ez az 1-2-4-5. Itt egyébként olvasható egy nagyon jó összefoglaló a műanyagokról.

  1. PET
    Ez szerintem elég egyértelmű, pl. mindenféle vizes, üdítős, ecetes palack, néhány fűszer tartálya és a majonézes flakon. Kimosva mehet a sárga kukába.

2. HDPE vagy PE-HD

A naptejes flakonunk ilyen, illetve a legtöbb tisztítószer, sampon ilyenben kerül forgalomba.

4. LDPE

A diákcsemege, a sós mogyoró és a pelenka zacskójának ez a csomagolása. Legalább ezekből alig használunk, fogyasztunk.

5. PP

Sok szárazétel csomagolása ez: tészta, szezámmag, tejfölös doboz. Tésztából nálunk sok fogy, és nagyon sok mindent megcsinálok házilag, de ezt nem fogom. Tejföl évente 1-2 doboz fogy csak.

 

És a maradék? 3-6-7?

3. PVC: élelmiszert ebbe nagyon remélem, hogy senki nem csomagol, leginkább vízvezetékek csövei készülnek ebből. A hulladékudvarokban le lehet adni, ugye ti is minden szombat délelőtt arra jártok?

forrás: wiki

 

6. PS: ételhordó edények (pl.: kínais), sajnos ebben jött a Szatyorboltból a csíra, illetve a gomba fekete doboza is polisztirol. Utóbbit megbeszéltem velük, hogy mindig visszaveszik.

Ezt is újra tudják hasznosítani, ha leadjuk a hulladékudvarban.

 

7. A nagy EGYÉB: egyetlen dolgot találtam, a mirelit zöldbab zacskója, a fene vigye el, de ezt is ritkán vesszük, csak elfogyott a tavalyi lefagyasztott. De ide tartozik a CD lemez, erről itt egy remek cikk.

Még rengeteg kérdés merült fel bennem, például: a lisztes zacskót is lehet a papírhoz dobni? Igyekszem ezeknek utánajárni, és jelentkezem.

És talán a legfontosabb maradt hátra: a műanyag zacskók. Azt már egyszer megírtam, hogy az egyszer használatos zöldség, gyümölcs és pékáru csomagolására használt zacskó nem dobható a szelektív kukába, mert rontaná a feldolgozás utáni termék minőségét. A legjobb tehát elkerülni ezeket, és vászontáskával és zsákokkal felszerelkezni! Tudjátok hol… 🙂

Az a konklúzió, hogy ez az egész szelektív hulladékgyűjtés borzasztóan bonyolult! És biztos emiatt egy csomóan nem is gyűjtik így a szemetet, és valahol megértem őket. Akinek viszont fontos, ne adja fel, továbbra is állítom, hogy nem kell ilyen sok macerával foglalkozni, ha eleve nem kerül be a háztartásba sem az 1 sem a 2, sem a 4 sem az 5, és a többi sem. Befőttes üveg, doboz, vászonzsák és táska. Egyáltalán nem ördögtől való dolog ezekkel intézni a bevásárlást, sőt szerintem tök menő!

csomagolasmentes bolt, no pack store