Mar 232017

Az 5 errrrr – Bea Johnson Budapesten

Az 5 errrrr – Bea Johnson Budapesten

forrás: http://ecolifegroup.hu/

A tegnapi Zöld Hősök rendezvényen sok érdekes gondolat elhangzott. Hiányoltam azonban sok egyebet, sok finomságot, mint például az egyik salátagyártó munkatársai műanyagzacskóból műanyagtálkákba adagolták a salátakóstolót. Állítólag a tálka lebomlik. De vajon hol? Komoposztkukát nem láttam sehol, a lerakóban pedig sem tér, sem levegő sincs a bomláshoz. Félig végiggondolt megoldások, fogyasztóvakítás…

forrás: http://ecolifegroup.hu/

Erdős László (MTA), akinek a Zöld hősök című könyve alapján elnevezték az eseménysorozatot megemlítette, hogy egy vegetáriánus évente akár száz életet is megmenthet, ami nagyon megható, de nem beszélt például a húsipar ökológiai lábnyomáról.

A kerekasztal beszélgetés szinte alig érdemel szót, Kump Edina (Hulladékmentes.hu) és Urbán Csilla (Humusz Szövetség) hozzászólásait leszámítva. Utóbbi megemlítette a mosható pelenkázást és az EC-t is, aminek nagyon örültem.

Az est fénypontja, Bea Johnson nagyon szórakoztató és informatív volt. A könyvét mindenképpen be fogom szerezni, természetesen használtan :).

forrás: Zero waste home

Bea Johnson által megalkotott metodológia az 5 R-re épül: REFUSE, REDUCE, REUSE, RECYCLE, ROT, azaz utasítsd vissza, csökkentsd, használd újra, gyűjtsd szelektíven és komposztálj, ebben a sorrendben.

 1. REFUSE
  Például vásárlásnál kérdezzük meg magunkat, hogy biztosan szükségünk van-e az adott dologra? Tegyünk azért, hogy ne kapjunk kéretlen leveleket, reklámokat, utasítsuk vissza a konferenciákon az ”ingyen” ajándékcsomagot, toll-mappa-jegyzetfüzet kombót, mert ha hazavisszük, csak kezdenünk kell vele valamit, és előbb-utóbb a kukában végzi a sok holmi. Ugyanígy voltam tegnap a rendezvény karszalagjával! Miért nem mondtam rá nemet? Semmi értelme nem volt, és ráadásul nem is tiszta papír, így kidobhattam a kommunális kukába! Ugye milyen apró dolgokkal is lehetne tenni a hulladékcsökkentés érdekében?
 2. REDUCE
  Ha az első pontot bevezettük a mindennapjainkba, a csökkentés vagy “kukadiéta” 🙂 (Humusz Szöv.)  már sokkal egyszerűbb. Válasszunk olyan termékeket, amelyek csomagolása visszaváltható, vagy a termék maga jóval tartósabb, hogy hosszú távon használhassuk. És ezután tarthatunk egy nagy konmarizást! Bea Johnson elmondta, hogy a ruháink 80%-át nem használjuk, hanem a “mi van ha” pillanatokra tartogatjuk. Mi van ha állásinterjúra megyek, lefogyok, meghízok stb. Ha jól összeállítjuk a gardróbunkat, akkor minden alkalomra találunk valamit. Ezen a téren nekem is van még mit tennem! Sok ruhához érzelmi szálak fűznek, de már sok mindentől sikerült megválnom. Azért azt gondolom, hogy ehhez az éghajlat is meghatározó, nyugodtan legyen külön ruhatárunk a téli és nyári időszakra, nem gondolom, hogy a Bea ruha-összeállításai megállnák a helyüket itthon. De nem is kell mindent szó szerint követni, hanem az elveket magunkra és az életmódunkra szabni.
 3. REUSE
  Részesítsük előnyben a használt dolgokat, vagy ha elromlott valami javíttassuk meg (javítóműhelyek, Repair Café). Ha valamire már nincs szükségünk cseréljük el, adjuk tovább. Használjuk a dolgokat közösen, pl. járjunk könyvtárba új könyv vásárlása helyett.
 4. RECYCLE
  Nem csak a szelektív hulladékgyűjtésre gondoljunk, hanem részesítsük előnyben az újrahasznosított termékeket.
 5. ROT
  Az FKF munkatársa nagy megdöbbenésemre elmondta, hogy milyen nagy mennyiségű komposztföldet gyártanak évente, és felajánlották a környékbeli gazdáknak, de nem túl nagy a lelkesedés. Én fel fogom dobni a Pancspiac zárt csoportjában, tuti hogy senki nem hallott még róla a termelők közül.
  Egy felszólaló felvetette, hogy kellene a házakhoz komposztáló kuka, és ez tök jó ötlet.

A leginspirálóbb számomra két gondolata volt. Az egyik, hogy a családjuk egészsége mennyit javult, sokkal kevesebbet lettek betegek, amióta nem használják a bolti kozmetikumokat és tisztítószereket. A másik pedig a gyermekei hozzáállása. És itt reflektálnék a kerekasztal-beszélgetésen felvetett gondolatokra. Hogyan lehet rávenni az embereket a hulladékcsökkentésre? Jó példával! Kezdd el ma, hogy a gyermeked már ebbe szülessen, ebben nőjön fel. Légy te a változás… Menni fog? Hát persze!