Mar 272017
20# Nulla hulladékos alaplé

Szembejött ez a recept, és először nagyon furán néztem rá, hogy ez aztán már tényleg gáz! Krumplihéjból meg répavégekből alaplé? Tisztára megbuggyant a csaj! Leveskockát már régóta nem használunk, meg úgy utáltam mindig vadászni, hogy melyikben nincs állati eredetű anyag és nátrium-glutamát. Kimérősen szoktam venni szárított zöldségeket. Aztán addig motoszkált a fejemben a dolog, hogy rájöttem, hogy ez nagyon jó lehet, hiszen így tényleg minden ízt kinyerünk a zöldségekből.

  1. A répát például én sem hámozom meg. A hagymateáról tudom, hogy jó és hasznos. Akkor miért is ne próbáljam ki?
  2. Ez a dolog viszont csak akkor valóban “nulla-hulla”, ha mellette komposztálunk. Még nem írtam a komposztálásról, de a facebookról, instáról talán már kiderült számotokra, hogy felállt a gilisztakomposztáló (igen, társasházi lakásban!), de erről majd akkor számolok be, ha több a tapasztalatom. Egyelőre minden nap reménykedem, hogy szegény gilik túlélik a napot.hulladékmentes alaplé

Hogyan is működik?

  1. Amikor főzöl, tedd félre a megmosott zöldségek héját, végeit, amit amúgy beletennél egy zöldséglevesbe (krumplihéj, hagymahéj és végek, répa, fehérrépa héja, végei, zellerzöldje, karalábé és zeller héja stb.). Én egy nagyobb dobozban gyűjtöm ezeket a mélyhűtőben.
  2. Amikor egy nagyobb mennyiség összegyűlt – nálam, amikor megtelik ez a doboz – akkor előveszek egy nagy lábost, és felteszem főni jó sok vízzel.
  3. 1 óra után lekapcsolom alatta a gázt, és megvárom, amíg kihűl.
  4. Az eredeti receptben leszűrik, én egy merőkanállal szoktam bénázni, és befőttes üvegekbe (és mellé) töltöm a löttyöt. Majd mennek a fagyasztóba. A kifőzött zöldségmaradványok pedig a komposztba.

hulladékmentes alaplé

Sózni is lehet, de én nem szoktam, csak azt amibe majd belekerül, így tuti nem sózom el az ételt. Mindenféle kaját fel lehet a lével dobni a tésztaszósztól a leveseken át, bármit. Próbáljátok ki!