Apr 032017

21# Babacuccok hulladék nélkül 2.

21# Babacuccok hulladék nélkül 2.

kincseszsák mindenféle érdekes felületű tárggyal - szigorúan szülői felügyelet mellett

Az étkezést már részben érintettem egy korábbi bejegyzésben. A babás létnek azonban egy csomó olyan területe van, ami ontja magából a szemetet. A nedves törlőkendőktől, a papírtörlőkendőn át a Gellért-hegynyi pelenkahalomig, ami kb. 3 év alatt felhalmozódik.

Tudatossággal egy csomót meg lehet előzni. Előre bocsátom, hogy nekünk nem sikerül abszolút nulla hulladékkal babázni, de nagyon nagy mértékben lecsökkentettük az így keletkező szemetet.

1. Kajálás

Az eszközök terén a műanyagmentességre törekedtünk. Emellett nem használunk szilviát, akármennyire tutijó barátnő is ő. 
Konyhai ronggyal és szivaccsal töröljük az elképesztő trutyit, amit egy épp blw-zni (igény szerinti hozzátáplálás) kezdő – majd haladó szintű kisgyermek maga után tud hagyni. Igen, minden étkezésnél. Néha hagyjuk, hogy odaszáradjon az etetőszékre, a gyerekre és a padlóra (általában a kutya takarít), az ép elme és a boldog gyerek sokkal fontosabb, mint a tiszta múzeum lakás. A gyermek pofikáját és kezecskéit kis, megbedvesített törülközőkkel töröljük le. Illetve még terhesen vettem 4db konyharuhát, felnégyeltem és leszegtem őket, ezek a kis rongyok is nagyon jól jönnek mindenféle helyzetben.

kis törülközők nedves törlőkendő helyett
kis törülközők nedves törlőkendő helyett

A gyermek 1 éves kora körül megtanulta magának megtörölni a száját (nem tökéletes, de nagyon cuki, hogy ilyen jól nevelt gyerekünk van, csodálkozunk is rajta mindketten, hihi). 
Pici babakorában rengeteget bukott, és ez sajnos sokáig tartott. De a tetra pelenka és az anyósoméktól kapott flanel kendők (dupla rétegű) megoldották a helyzetet.
2. Pelenkázás


Erről is írtam már, és ez az egyik terület, ahol hibádzik a rendszer, de ez van. Sőt mostanában a másféléves vízágyúként termeli éjjel a pisit, így éjjelre áttértünk az eldobhatózásra. Tudom, kéne venni valami szuper nedvszívót pelenkát, de most nincs kedvem belevetni magam egy ilyen kutatásba. És a rohamcsomagunkban (alapmű: Kicsivel könnyebb c. könyv Jónás Anna) is eldobható pelenka van, mert nincs elég moshatónk, hogy ebben is az legyen.
 És tudom, hogy vannak mamik, akik a gyerek rózsaillatú hátsóját is vízbe áztatott pamutronggyal törlik, de ez nálunk nem megy, úgyhogy marad a nedves törlőkendő, és igyekszünk minél kevesebbet használni belőle.

pelenkazsák
pelenkazsák

3. Játék

A játékok terén van a legkevesebb ráhatásunk, a legtöbbet ajándékba kaptuk. Mi igyekszünk fajátékokra koncentrálni, és eleve megelőzni, hogy venni kelljen játékot, mert már a várandós időszakban frászt kaptam a játékszivacsszőnyeggel kitapétázott, játékgyári bombával megtámadott nappalik képétől.

játszószőnyeg

A kevesebb több, és a gyermek természetesen tök jól el van fél órán keresztül egy palackkal, és leszarja, hogy te tízezret költöttél a zenélő-villogó műanyag vacakra.

kincseszsák
kincseszsák mindenféle érdekes felületű tárggyal – szigorúan szülői felügyelet mellett

Kis kreativitással és némi Montessori kutatással ilyen szuper csomagocskákat lehet összerakni, amik mindenféle kritikus helyzetben (is) jól jönnek (pl. banki ügyintézés, orvosi váróterem és hosszú autós utazás).

orvosos játékhoz – a kálciumos tartóban rizs, pillanatragasztóval megerősítve

A Mikulás-csomagot is nagyjából otthon meglévő dolgokkal raktuk meg, és vászonzsákba csomagoltuk műanyag zacsi helyett.

titkosügynök csomag
titkosügynök csomag

 

mindenféle érdekes tárgyak

 

kirakó
kirakó – így remélhetőleg nem vesznek el a részei

 

mikulás csomag zero waste módra
mikulás csomag zero waste módra

4. Elmenős


Külső program esetén is mindent vászonzsákba teszünk, témánként külön. Nagyjából ezekhez van külön-külön zsákunk
:

  • Rohamcsomag: kaja, pelenka, törlőkendő
 (vészhelyzet esetére van bekészítve)
  • Néhány játék egy kis zsákban
  • Uzsonna
  • Váltóruha, cipő
váltóruha zsák
váltóruha zsák
uszonna zsák
uszonna zsák

Múltkor a Helló anyuban megkérdezte tőlem valaki, hogy a zabkását hol lehet így, befőttes üvegben vásárolni? 😀 Kereskedelmi rés?! 🙂