Dec 302017

Vega töltött káposzta

Vega töltött káposzta

Idén úgy döntöttem, hogy nem fogom széthajtani magam karácsonykor, így a töltött káposzta 25-én készült el :). Emiatt viszont nehezített pályán indutam, mert lapikat már nem tudtam savanyítottan venni.  Sebaj, van otthon egy fej édeskáposzta, majd lesz valami, gondoltam akkor.

Aztán készítés közben vettem észre, hogy alig van itthon pirospaprika… na, ezt nevezem én igazi “madness in the kitchen”-nek. Vajon mennyi volt az esélye annak, hogy anyukámtól pirospaprikát kapok karácsonyra? Ráadásul füstöltet, amitől végül még jobb lett a végeredmény.

Íme az évekkel ezelőtt kikísérletezett recept:

  • kb. 15 savanyított káposzta lapi
  • 1 kiló szálas savanyú káposzta
  • 3 hagyma
  • 250 g gomba
  • 2 tojás – még nem mertem tojáspótlókkal próbálkozni, de miért ne működne?
  • 1 bögre rizs
  • 1/3 bögre kukorica dara
  • tejföl (2 ek a töltelékbe, 2 nagyobb ek habaráshoz) – ezt azszolút el lehet hagyni
  • 1 ek (bármilyen) liszt a habaráshoz
  • só, bors, sok babérlevél, majoranna és természetesen paprika

A szálas káposztát leforrázom, hogy ne legyen túl sós a végeredmény, és hogy hamarabb elkészüljön. A hagymákat apró kockákra felvágtam, az egyik hagyma a töltelékbe megy, a másik kettőt olajon meg kell pirítani. A töltelékbe kerül még a gomba apróra vágra, a rizs, a két tojás, a dara, tejföl, némi só, bors és jó sok majoranna. Ezeket összekeverem, és a lapikat megtöltöm. Közben a megdinsztelt hagymát leveszem a tűzről, és megszóróm paprikával. Megágyazok a szálas káposzta felével, és erre ráültetem a gombócokat. Előfordult már, hogy nem vettem elég lapit, akkor a tölteléket csak ráhalomoztam a gombócok tetejére, és káposztával fejezem be. A rétegek közé babérlevelet szórok. Forró vízzel felöntöm, hogy ellepje a tetejét, és lassú tűzön megfőzöm. A végén egy kis habarással fel lehet dobni, de aki nem szereti, elhagyhatja.

Ha te is édeskáposzta levelekbe csomagolsz, akkor ezzel módosul a folyamat:

Na, először megpróbáltam nyersen lehámozni a lapikat, és rögtön rájöttem, hogy ennek nem így kell történnie, mert össze-vissza töredeztek, sebaj a gugli megmentette a helyzetet. Az egész fej káposztát egy lábosban le kell forrázni vízzel, és kb. tíz percig főzni. Miután kihűlt, szépen le lehet fejteni a leveleket, majd a vastag szárrészeket kicsit le kell nyesni. A vágott káposzta leforrázása pedig elmaradhat, mert kell annyi savanyú íz.

És íme a végeredmény:

töltött káposzta vega