Háztartászöldítés · Madness in the kitchen

Vegán hulladékcsökkentős majonéz

Elég sok tojásmentes majonéz fogy nálunk, és annyira utálom, hogy a műanyag flakont – bár szelektálható – szinte lehetetlen elmosni, emellett az összetevőktől is instant szívrohamot kapok. Amikor megláttam ezt a videót, rögtön megfogadtam, hogy kipróbálom, és így eggyel kevesebb kukatölteléket hozunk haza, eggyel kevesebb voks a műanyag csomagolásra.


Az aquafaba vagy csicseriborsó lötty (a csicseriborsó konzerv leve, de szárazból is előállítható) vegán körökben igazi kincs, és mivel mi elég sok humuszt eszünk, ebből sincs hiány.

vegán majonéz

Elsőre nagyon híg lett és főleg mustár ízű, úgyhogy kicsit megvariáltam a hozzávalókat:

  • 3 ek aquafaba
  • 1 tk mustár
  • 1 ek citromlé
  • 36 szem csicseriborsó (20 g vagy 2 ek)
  • 120 ml olaj
  • 60 ml olívaolaj
  • só, bors
  • fél gerezd fokhagyma (fokhagyma porral is működik, de el is hagyható)

Mindezt botmixerrel majonézesíteni kell, és kész! Hűtőben 1-2 hétig eláll.