Aug 292018

28# Komposztálás társasházban

28# Komposztálás társasházban

A Humusz Ház kertéjeben van egy a gyönyörű komposztáló

Most, hogy túl vagyunk a második átforgatáson, és dagad a mellem a büszkeségtől, gondoltam, elmesélem nektek, hogyan is alakul a komposztálás itt, Budapest belvárosában, egy társasházban.

A legutóbb arról számoltam be, hogy kinyírtam a gilisztákat, és napirendre tűzték a társasházi közgyűlésen, hogy kihelyezhessek komposztálókat a közös udvarra. Elküldtem a közös képviselőnek a korábban készített pdf-et és ezt a videót is, amelyben egy társasház 6 komposztálóval 2 kukától szabadult meg, és évi 400.000 Ft-ot spórolnak meg!!!

komposztálás
A Humusz Ház kertjében van ez a gyönyörű komposztáló

Az esélytelenek nyugalmával mentem el a közgyűlésre, mert arra számítottam, hogy a gonosz nyanyabanyák  miatt nem lesz meg a többségi szavazat. Előadtam a komposztálási kérvényemet, hangsúlyoztam, hogy a saját háztartásunk részére szeretném kihelyezni a komposztálót, csakis olyan helyre, ahol senkit nem zavar. És képzeljétek el, a többség megszavazta! A banyák csak hangosabbak voltak, de nem voltak elegen.  

komposztálás
ilyen komposztálót kaptunk

Aztán épp kapóra jött a Humusz Szövetség programja, ahol meghallgattunk egy előadást, és mindenki kaphatott max. 4 keretet társasházanként ingyen. Na, innentől kezdve nem volt megállás. 

Azért is volt jó, hogy elmentem a komposztgazda képzésre, mert rengeteg kérdésem volt annak ellenére, hogy alaposan körbejártam a témát:

  • melyik keretet vegyem meg, 
  • milyen eszközök kellenek, 
  • hogyan fogom megállapítani, hogy kész a humusz, 
  • mi van, ha megint felborul az egyensúly és büdös lesz, 
  • és jönnek a nyanyabanyák a csirkecsontokkal?

A Humuszházban megnéztük közelről a komposztálókat, az eszközöket, megszagolhattuk és megtapogathattuk a humuszt, megnéztük, milyen állatkák élnek benne, milyen a jó állag, mit szabad beledobni és mit nem, hogyan kell kezelni, milyen teendők vannak.

Azóta felállítottam 2 komposztálót, egyet a konyhai hulladéknak, egyet a kertinek (persze a kertet gondozó szomszéd erre nagy ívben tesz, mármint nem tesz). 

Beszereztem a következő eszközöket:

  • egy műanyag dobozt a konyhai hulladéknak, ami a hűtőbe is befér és van teteje (nyáron a konyhapulton elkezdene rothadni a cucc, ezért hűtőben kell tartani)
  • egy vasvillát (olyan igazi parasztlázadásost).

Ami még kell majd, ha kész a humusz:

  • lapát
  • rosta
  • metszőolló.
komposztálás
Így nézett ki 2 hónap után a komposzt, régi virágföldek is kerültek bele, ezért kicsit előrehaladottabbnak tűnik

Azóta csatlakozott egy-két szomszéd is, persze szedtem már ki halcsontot, banánhéjat és műanyag zacskót is a komposztból, de nem vészes a helyzet. Szorgosan helyezem ki a Humusz prospektusait a lépcsőházban. Jövőre pedig tervezzük, hogy komposztünnepet is tartunk, ahol átrostáljuk a komposztot, és szétosztjuk a szomszédot között. Na, kíváncsi leszek!