Oct 162018

29# Babazsúr minimális hulladékkal

29# Babazsúr minimális hulladékkal

Idén lett 3 éves a kislányunk, és nagyon szerettem volna minimális hulladékkal megtartani a szülinapi zsúrját. Nem volt túl sok időnk a tervezésre, ezért minden lépésnél igyekeztünk egyszerűsíteni a részleteken. 

Végigvettem a nagy csomópontokat:

  1. torta
  2. rágcsálnivalók
  3. innivaló
  4. dekoráció

hulladékmentes gyerekzsúr szülinap

A torta a legegyszerűbb hulladékmentes szempontból, ha mi sütjük, akkor a kezünkben a kontroll, hogy mit is veszünk hozzá, mi kerül bele. A bölcsődébe vitt tortánál sajnos csak a cukrászdait fogadják el, annak a doboza, ha összekenődik, nem szelektálható. Katicabogár tortát szerettem volna, de nagyon. Végül az ételfesték és a marcipán olyan csomagolású volt, amit nem tudtam szelektálni, a többi hozzávalóinak vagy nem volt csomagolása vagy szelektálható.

Rágcsálnivalók: felcsíkozott répa, paprika, uborka, hummusz mártogatós és tévéropi a közeli reggelizőhelyről saját dobozba vásárolva. De nem tudtuk megállni, hogy vegyünk egy-két zacskó chips-et. 

Innivaló: szörp, limonádé, a felnőtteknek bor és sör. 

A partikon általában műanyag tányérokat, evőeszközöket használnak, mi ezt egyszerűen kihagytuk. A rendes porcelán tányérokat és poharakat tettük az asztalra, a gyerekeknek ilyenkor előveszem a tartós műanyag poharakat. Ha nincs elég üvegpohár, befőttes üveggel is ki lehet egészíteni a készletet ideiglenesen. Varrtam még néhány textilszalvétát egy régebbi asztalterítőből, hogy biztosan legyen elég.

hulladékmentes gyerekzsúr szülinap

A dekorációhoz a férjem ragaszkodott a lufikhoz, a gyerekek imádják, ennyi, ezt elengedtem. Készítettem viszont két zászlófüzér sort textilmaradékból és egy szalagból. Ezt varrás nélkül is össze lehet dobni tűzőgéppel. Én a varrás mellett döntöttem, mert az a tervem, hogy évről évre ezt fogjuk majd felaggatni. 

hulladékmentes gyerekzsúr szülinap

Rengeteget festünk Borissal ikeás tekercses papírra, néhány méretnyi festményből készítettünk néhány kör alakú harmonika díszt (nem tudom a tisztességes nevét). 

Ehhez kell: 60*20 cm-es papírdarab, 3 gemkapocs, olló és egy kis madzagdarab

A csíkokhoz a festményt hosszanti oldal mentén félbe vágtam, 2 centis hajtásokkal harmonikára hajtogattam, majd félbe hajtva összetűztem a gemkapcsokkal, fölül-alul és középen. Az egyik kör szélén lévő gemkapcsot kicsit kijjebb húztam, és belefűztem a madzagot, hogy fel lehessen akasztani. Mivel ragasztás nélkül készül, szét lehet szedni és jövőre újra összerakni.

hulladékmentes gyerekzsúr szülinap

Elég büszke voltam magamra addig, amíg a férjem a lufivásárlásból haza nem tért ezekkel:

hulladékmentes gyerekzsúr szülinap

Sebaj, majd jövőre :D!