Sep 192016

Kevesebb hulladék – Less waste

Kevesebb hulladék – Less waste

For English text please, scroll down

Az “ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik.” (Lao Ce)

Az idei év tavaszán álltam az Aldiban a kasszára várva, és a bambulásból arra ocsúdtam, hogy a futószalagon lévő műanyag zacskókat számolom. Egy heti rendes bevásárláshoz több mint 11 egyszer használatos műanyag zacskót használtam, amit majd otthon a szelektív kukába fogok dobni. Ettől egyszerre elfogott a méreg! Utánanéztem, és kiderült, hogy ezek nem bomlanak le, illetve nem lehet újrahasznosítani, azaz fölöslegesen gyűjtöm szelektíven.

Aztán jött a hír, hogy Franciaországban betiltották ezeket a zacskókat, és akkor arra gondoltam, hogy ha a franciáknak megy, akkor nekünk is fog.

Később találkoztam a “zero waste” mozgalommal, és engem is elkapott a láz. Eldöntöttem, hogy kis lépésekben elkezd a mi háztartásunk is a hulladékmentesség felé haladni. Hát erről fogok írni itt. Az erről szóló posztokat a blog oldalon találod, illetve a #háztartászöldítés kategória alatt.

Mivel a kisebb ökológiai lábnyomhoz az is hozzájárul, hogy hat éve vegán és vegetáriánus a konyhánk, megosztom azt is, hogy mit eszünk mi és a közel egy éves  kislányunk.

plastic free july plastic detox
plastic free july plastic detox

************************************************************************************

This spring I was standing in the line in a supermarket and I started to count how many plastic bags did I use for a weekly grocery shopping for veggies, fruits and bread. I counted more than ten. This made me angry because as I was learning more and more about plastic packaging, it turns out that these bags are not recyclable, and they only come apart in nature rather than decompose.

Then I heard on the news that France will ban these non-reusable plastic bags, and I thought we could do it too.

As I was digging myself into the zero waste movement I decided that I’m going to turn our household to this direction step by step, and I’m going to document the process in this blog. You’ll find the post on the blog page, or under this category.

We run a vegan-vegetarian household for six years now, so I’ll share some ideas of what we and our almost one-year-old daughter eat.